על כתב העת
מסורת של מצוינות מחקרית
"עיוני משפט" החל לראות אור בשנת 1971, ומאז ביסס את מעמדו ככתב עת אקדמי משפטי מוביל בישראל. כתב העת הוא אחת הבמות היוקרתיות והמכובדת ביותר לפרסום מאמרים בעברית, בתחומי התיאוריה והפרקטיקה המשפטית. ״עיוני משפט״, כמו תחום המשפט עצמו, מתפתח עם השנים מבחינת הגישות בין-תחומיות והפרספקטיבות המשפטיות המוצאות בו ביטוי. כתב העת משפיע על המשפט הישראלי באופן כפול: פעם אחת, באמצעות המאמרים אשר התפרסמו בכתב העת הזוכים לתהודה רחבה ומשפיעים על עיצוב מחקר המשפט, כמו גם על החקיקה והפסיקה בישראל; פעם שניה, באמצעות בוגרי המערכת שהינם העילית המשפטית של ההווה והעתיד.
מדי שנה מתפרסם כרך של כתב העת, מורכב ממספר חוברות, הכולל מאמרים נבחרים מכל תחומי המשפט. בנוסף, בכל שנה מתפרסם בכתב העת מאמר פרי עטם של חוקרת או חוקר מובילים בתחומם אשר פורסם לראשונה בשפה האנגלית ומתורגם ומותאם, עבור "עיוני המשפט", למציאות המשפטית בישראל. עוד מפרסם כתב העת כרך נושאי כרך נושאי המאיר תחום מתפתח ספציפי במשפט באמצעות מאמרים של בכירי החוקרים בתחום. כתב-העת חורת על דגלו ערכים של חופש אקדמי, מחשבה ביקורתית, ומחויבות לקידומו של המחקר המשפטי.
כתב העת המקוון "פורום עיוני משפט" (ISSN: 2790-0649)
״פורום עיוני משפט״ נועד לשמש במה עצמאית וייחודית בשיח המשפטי בישראל, במסגרתה יוכלו כותבים וכותבות לפרסם כתיבה חדשנית ואקטואלית וכזו שתתן מקום למאמרים קצרים שנוגעים בסוגיות עכשוויות וחשובות. הפורום מקדם את פרסומם המהיר של מאמרים אלו, בקצבי זמן קצרים מהנהוגים בכתב העת "עיוני משפט". בנוסף, בין פורום עיוני משפט והגיליון המודפס קיים שיח שוטף אשר מתבטא, בין היתר, בתגובות על מאמרים שהתפרסמו בכרכים השונים. כתבי היד המוגשים ל-"פורום עיוני משפט" אינם מוגבלים לנושא מסוים, מתודולוגיה או גישה מחקרית מסוימת וניתן לכתוב אותם במתכונת של ז'אנרים שונים (בין היתר מסה, הערת חקיקה, הערת פסיקה, ביקורת ספרים והרצאות). בכך, מבקש "פורום עיוני משפט" להעשיר את השיח המשפטי בישראל, גם בעקבות שגשוג הפלטפורמות המקוונות של כתבי העת המובילים בעולם.
למידע נוסף אודות "פורום עיוני משפט".
מערכת סטודנטיאלית מצטיינת לצד שיפוט ע"י מומחים לתחום
כנהוג בכתבי עת אקדמיים בולטים בתחום המשפט בעולם, מערכת "עיוני משפט" מורכבת מסטודנטיות וסטודנטים מצטיינים. עורכי כתב העת הסטודנטיאלים אחראים על הסינון הראשוני של כתבי היד המוגשים לפרסום, ויחד עם חברי המערכת על עריכה מהותית וטכנית של כתבי היד אשר התקבלו בכתב העת. שלב נוסף בהליך קבלת המאמרים לכתב העת הוא שיפוט חיצוני, בעילום שמו של הכותב, ע"י מומחה לתחום. על עבודת המערכת מפקחת עורכת ראשית, המתמנה מקרב סגל הפקולטה. ההיסטוריה של "עיוני משפט" מוכיחה שחברות וחברי המערכת לדורותיהם צמחו והשתלבו בצמרת מערכת המשפט בישראל, באקדמיה, בפרקטיקה, בפרקליטות ועל כס השיפוט.
עבודת המערכת
חברות וחברי המערכת
חברי וחברות מערכת "עיוני משפט" הם תלמידי הפקולטה, בשנת הלימודים השניה או השלישית. המיונים למערכת נעשים בתחילת השנה האקדמית, וקול קורא בעניין מופץ לכל תלמידי הפקולטה למשפטים. הקריטריונים לקבלה למערכת "עיוני משפט" הם מצוינות אקדמית, נכונות להשקיע, חשיבה ביקורתית, יצירתיות ויחסי אנוש טובים, כמו גם שיקולים מערכתיים ביחס להרכב המערכת. הליך המיון למערכת "עיוני משפט" כולל הגשת חוות דעת ביקורתית על מאמר אקדמי וראיון. חברי המערכת הנבחרים עוברים הכשרה כגון סדנאות כתיבה אקדמית ועריכה, כשיעור בצניעות לקראת תפקידם, וכן משתתפים בפעילויות העשרה ייחודיות כגון סיורים בבית המשפט העליון או מפגש עם אישים בכירים מעולם המשפט.
תפקיד חברות וחברי המערכת הוא ללוות את המאמרים שהתקבלו לפרסום. צוות של חברי המערכת (בדרך כלל שלושה), בראשות אחד העורכים, אחראי לגיבוש מסמך הערות לכותב.ת המאמר. לאחר סיום העריכה העניינית אחראי אחד מחברי הצוות להתאמת המאמר לכללי הציטוט הנהוגים בכתב העת. חברי וחברות המערכת מכהנים לפחות שנה וחצי, משך העבודה על כרך אחד של כתב העת. חברי וחברות מערכת שעמדו בהצלחה במטלות "עיוני משפט" מתוגמלים בארבע נקודות זכות ובקרדיט משמעותי שייזקף לזכותם בפרקטיקה ובאקדמיה.
חברי וחברות המערכת אף מקבלים הזדמנות ייחודית להשתתף בפרויקט כתיבה, "עיונים במשפט", שנועד לקדם כתיבה סטונדטיאלית. במסגרת הפרויקט מגישים חברי וחברות המערכת כתבי יד לפרסום ב"פורום עיוני משפט". כתבי היד מבוססים על עבודות פרו-סמינר וסמינר שנכתבו במהלך התואר, או על עבודת מחקר עצמאית, לפי בחירת חברות וחברי המערכת. המאמרים הטובים ביותר בכל שנה מתפרסמים ב"פורום עיוני משפט", לאחר שעברו הליך שיפוט חיצוני ועריכה מהותית, בדומה למאמרים אחרים.
העורכות והעורכים
העורכת הראשית בוחרת את עורכי ועורכות הכרך מבין חברי וחברות מערכות כלל כתבי העת של הפקולטה למשפטים, אשר הפגינו מצוינות, חריצות ורצינות בתפקידם. הליך המיון לתפקיד נערך בחודשי הקיץ, וקול קורא בעניין מופץ לחברי וחברות מערכות כלל כתבי העת.
פורום העורכים, המורכב מהעורכת הראשית ומהעורכים והעורכות הסטודנטים, מחליט על קבלה או דחיה של מאמרים המוגשים לכתב העת, על אופן הטיפול בהם וכן החלטות הנוגעות לאיוש המערכת והפעילויות השונות של כתב העת. מאמרים שהתקבלו מטופלים על ידי צוות מאמר בראשות עורך.ת, המנהל.ת את חברי המערכת בגיבוש ההערות הענייניות לכותב.ת ובהקפדה על התאמת המאמר לכללי הציטוט הנהוגים בכתב העת. העורכים עומדים בקשר ישיר עם חוקרים ומשפטנים רבים, כותבי המאמרים והשופטים החיצוניים, ונדרשים, מלבד הכבוד לבני שיחם, להפגין בקיאות מלאה, מחשבה ביקורתית והתעמקות עניינית בתוכן המאמרים. העורכים אמונים גם על הכשרתם של חברי המערכת. לכל עורך.ת בפורום העורכים.ות יש תחום אחריות ייחודי, כדוגמת: מערך השיווק של כתב העת, עריכת פורום עיוני משפט, ניהול ועריכת פרויקט האדפטציה וניהול פרויקט הכרך הנושאי. עורכים שעמדו בהצלחה במשימתם מתוגמלים בארבע נקודות זכות וזוכים לניסיון חד פעמי וייחודי עבור סטודנטים ולחוויה בעלת ערך ויוקרה רבים.
העורכת הראשית
העורכת הראשית היא אשת סגל הממונה על ידי דקאן הפקולטה ומפקחת על קבלת ההחלטות במערכת והטיפול במאמרים שהתקבלו ל"עיוני משפט". העורכת הראשית היא גם אשת הקשר של "עיוני משפט" אל מול הפקולטה ואחראית לתקציב ולניהול כתב העת. העורכת הראשית עומדת בראש פורום העורכים המחליט על קבלה או דחיה של מאמרים המוגשים לכתב העת, אופן הטיפול במאמרים שהתקבלו, וכן החלטות הנוגעות לאיוש המערכת והפעילויות השונות של כתב העת. העורכת הראשית מלווה שני כרכים של כתב העת, ומכהנת לפיכך למשך שלוש שנים. העורכת הראשית הנוכחית היא פרופ' תמר קריכלי-כץ.
נשמח לשמוע מכם:
כתב העת עיוני משפט
אוניברסיטת תל-אביב, ת.ד. 39040
תל-אביב 6997801,ישראל lfreview@tauex.tau.ac.il